Kültür Turizminin İstikrarlı Artışı

Her şey dahil konseptinin dışında kültür turizm açısından da benzersiz bir dönem yaşıyoruz. Hem Bayramı hem de Kültür Turizmini FEST Travel Ortağı ve Genel Müdürü Zekeriya Şen ile konuştuk.

Ramazan Bayramı tatili geçti. Tatil yerlerinin yoğunluğuna, havaalanlarının trafiğine baktığımızda bu sene de hem yurtiçinde tatil yapan hem de yurtdışına giden kişi sayısında oldukça yüksekti. Uzun tatilleri çalışan kesim dinlenmek için bir fırsat olarak görüyor ve deniz kenarında her şey dahil otellere olan talebin yanında son yıllarda artan bir Kültür Turizmi ivmesini de görmezden gelmek mümkün değil. Mardin, Göbeklitepe, Kemaliye, Tunceli gibi yerlerde tatil dönemlerinde otellerde yer bulmak imkânsız hale geldi.

Hem bu konuyu hem de bayram yoğunluğunu yıllardır Kültür Turizminde öncü olan FEST Travel’ın Ortağı ve Genel Müdürü Zekeriya Şen ile konuştuk.

Kültür Turizmine her sene talep artıyor bu sene yoğunluk nasıldı?

Dediğiniz gibi Kültür Turizmine ilgi gittikçe artıyor. Bu sene de bu yoğunluğu neredeyse zirvede yaşadık. 16’sı yurtdışı, 8’i yurtiçi, 6’sı kişiye özel olmak üzere toplam 35’ten fazla ülkede 30 gezi 515’ten fazla gezgin ile Uganda’dan Çin’e, Güney Afrika’dan Japonya’ya, Sivas’tan Isparta’ya dünyanın her köşesinde çok yoğun operasyonlar geçirdik. Tabii ki bu kadar talebin olması bizi çok mutlu ediyor.

Özellikle kültürel meselesi ve motivasyonu olan bir kurum olan FEST Travel için bu oldukça önemli. Çünkü kültür her şey. FEST Travel kurulduğu günden beri deniz-güneş-kum turizmine ağırlık vermez, kültür turizmini öne çıkarır. Türkiye’deki kültürel zenginliğin coğrafi dağılımından dolayı elde edilen soyut ve somut gelir sürdürülebilirliğin zirvesi ve şu an fark yaratacak en önemli dal kültür. Kültür derken sadece ölü kültürden yani somut kültürden bahsetmiyorum. Soyut kültürden de bahsediyorum.

Bayramda yurtiçi mi yoksa yurtdışı mı daha fazla talep gördü?

Aslında böyle bir ayrım yok. Kültür gezisi yapmak isteyen kişiler hem yurtiçini hem yurtdışını keşfetmek istiyor. Kültür gezisi yapmak isteyenlerin artması için FEST Travel olarak bizim de çabamız çok fazla olduğu için rahatlıkla söyleyebiliyorum. Yılardır yapılan geziler ile ilgiliyi yurtiçine yönelik çok fazla arttırdık. Örneğin geçen sene Tunceli gezileri yaparak gözleri oraya çevirdik ve şimdi o bölgede otel bile bulmak zorlaştı. Hiç unutmuyorum bölgeden birisinin söylediği şu cümleyi: “Önce bir FEST girsin sonrası akıp gelecek.” Ramazan Bayramında da 8 adet yurtiçi gezisi ile birçok insanın kendi ülkelerini keşfetmelerini sağladık. Odağımızda her zaman yüreğimizde yanan heyecan var, bunu FEST Travel’ın her kolunda her cümlesinde yansıtmaya çalışıyoruz.

Peki, Kültür Turizmine olan bu ilginin sebebi ne?

Talebin en büyük nedeni gezen kişilerin algılarını açmak istemeleri; görmüş olmak için değil sindirmek için gezmek istemeleri. Bunu kurum felsefesi, memnuniyet yüksekliği, operasyonel titizliği ve bilgili rehberler takip edince formül oluşuyor. Örneğin FEST’in mantığı ile örtüşen bir gezgin bunu aramaya başlıyor, bu mantığı özlüyor ve sorguluyor. Çünkü onun için gezinin her detayını düşünen, şeytanın gör dediğini gören, satır aralarını okuyan profesyonel turizmciler var. Geziye gidecek kişi için bu büyük bir rahatlık oluyor. Bu durumda gezginlerimiz memnuniyetlerini paylaştıkça daha çok kişi geliyor ve talep her geçen gün artmış oluyor. En kuvvetli reklamımız gezginlerimizin birbirleri arasında paylaştıkları cümleler. Bunun ne kadar değerli olduğunu turizmciler çok iyi bilirler. Satın alınamayacak bir pazarlama unsuru zira yürekten çıkan en samimi sözler. Biz hiçbir zaman gezginlerimize sadece kültürel miras anlatmadık, aynı zamanda bir farkındalık ve sahiplenme bilincini de yavaş yavaş aşılamaya çalıştık. Türk gezgininin gezmeyi bilmediği algılardan biz buralara geldik ve bu çok fazla insanda farklı bir seyahat etme bilinci yarattı.

Önümüzde Kurban Bayramı var. Bunun için de yoğun bir talep bekliyor musunuz?

Önümüzdeki bayramda da FEST Travel olarak her şey yolunda giderse 27’ye yakın gezi çıkaracağız. Tüm geziler şu an satışta ve dolmak üzere. Yine yüzlerce gezginin hayalini gerçekleştireceğiz, Endonezya’da da grubumuz olacak İzlanda’da da, Karadeniz yaylalarında da, birlikte dünyanın gizli kalmış köşelerini aynı coşku ve sorumlulukla keşfedeceğiz.

KültürSivasSuşehriTurizm